FMVSG

Werkgevers besparen door thuiswerken

Werkgevers hebben in coronajaar 2020 een flinke kostenbesparing gerealiseerd doordat het personeel thuiswerkte. De reiskostenvergoedingen en thuiswerkvergoedingen bij elkaar opgeteld, ligt dat gemiddeld bijna 10 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die BNR opvroeg bij salarisadministratiebedrijf Loket.nl, dat zich baseert op 1,1 miljoen loonstrookjes.

Kosten thuiswerkvergoeding lager dan reiskosten

Volgens manager Arbeidsverhoudingen Giel Schikhof van Wissenraet Van Spaendonck zijn er weliswaar cao-afspraken gemaakt over thuiswerken, maar zijn de kosten daarvan ‘per saldo lager dan de reiskosten’. Er zijn natuurlijk kosten verbonden aan het opzetten van een thuiswerkinfrastructuur, maar die zijn veelal eenmalig. ‘Personeel dat thuiswerkt heeft wel ICT-spullen nodig, je ziet dat werkgevers extra hebben geïnvesteerd in ICT, laptops, bureaustoelen en headsets. De kosten daarvan moet je niet onderschatten.’

Volgens Schikhof is thuiswerken wel een blijver: ‘Werknemers zijn productiever en vinden het prettiger om vanuit huis te werken. Anderzijds zie je dat het belangrijk is om regelmatig naar kantoor te gaan.’ Schikhof voorziet uiteindelijk een hogere thuiswerkvergoeding.

Beluister het volledige fragment van onze collega Giel Schikhof hier.


Bron: BNR Nieuwsradio

Nieuws en verhalen over werk en samenwerken