Van Spaendonck krant

Ramen open bij Van Spaendonck

Journalist Ben Ackermans sprak met Algemeen directeur Jan Gevers over het nieuwe Van Spaendonck Ondernemingshuis. Het artikel verscheen op maandag 9 januari 2017 in het Brabants Dagblad. Ramen gaan open bij Van Spaendonck Strak pand op een strategische plek in Tilburg: het Van Spaendock Ondernemingshuis. Gestript en heropgebouwd, een megaklus. En nu kan het weer veertig jaar mee. Met douches! Ben Ackermans, Tilburg De deuren gaan open, de stoel mee. En dan lekker in de zon buiten werken, de laptop op schoot. Voordat de bewoners van het Van Spaendonck Ondernemingshuis dat kunnen doen moeten de bouwhekken rondom zijn verdwenen. Dan is het wel drie maanden verder. En minstens twintig graden hoger op de thermometer. Van Spaendonck - eigenaar en hoofdgebruiker van het drastisch gerenoveerde gebouw - ziet in de bij mooi weer verruimde kantoortuin alvast een mooi visitekaartje. „We brengen het gebouw meer naar buiten”, zegt directeur Jan Gevers. Want meer transparantie was een van de kerndoelen bij het onderhanden nemen van het pand pal naast de kruising van Ringbaan-West en Prof. Cobbenhagenlaan, schuin tegenover Westpoint. „Laat de passanten maar zien dat de bewoners serieuze partijen zijn. Voor de medewerkers zelf is het ook veel leuker.” Markant was het al, dat strakke pand uit 1968 van de architecten Van den Broek en Bakema, met aanbouwen uit 1976 (vleugel) en 1980 (toren). „Heel goed onderhouden, maar het werd ook beleefd als bunkerachtig. En vooral qua techniek was het wel aan zijn einde.” Kiezen dus. Vertrekken uit Tilburg? Geen sprake van. Naar een andere plek? Er was geen betere denkbaar. Alles plat gooien en nieuw bouwen? „Daarvoor was het pand te karakteristiek. Bovendien streefden we een hoog niveau van duurzaamheid na. We kozen voor hergebruik.” Het betekende wel dat het gebouw tot op het skelet werd gestript en weer opgebouwd. Een operatie die uiteindelijk bijna twee jaar zal blijken te hebben gevergd. En veel geld, maar daarover laat Gevers niets los. Uitstraling Wat Van Spaendonck daarvoor terugkrijgt? „Een gebouw dat weer 40 jaar mee kan. En dat er in uitstraling toe blijft doen.” Verantwoordelijk daarvoor is het Delftse architectenbureau Cepezed, dat ook de renovatie van station Tilburg CS ter hand nam. Wat bleef? De twee L-vormen die split-level (een halve etage verschil) op elkaar passen. Centraal liggen twee ‘verbindingspleinen’. Daar omheen zijn op de verdiepingen vides en open, halfopen en dichte kantoren - naar gelang de wens van de huurders - gegroepeerd. De ruimte meteen na de entree aan het Reitseplein kreeg de naam werkcafé mee. Een open ruimte voor ontmoeting, kennisuitwisseling en flexwerken. Wat kwam? Veel nieuwe techniek. Warmte- en koudeopslag, luchttransportkanalen met extra fijnstoffilters en ook vloerbedekking die fijnstof opneemt, led-verlichting, sprinklerinstallatie, zonnecellen op het dak. Ramen die open kunnen! En douches. „Want we moedigen mensen aan op de fiets te komen.” Dat ontgaat de voorbijganger allemaal. Maar die ziet wel de diffuse weerspiegeling van bomen in de aluminium gevel die de muschelkalksteen verving. En veel glas, tot aan de 1.20 meter uitgediepte grond toe. Zo zie je de kantoormensen. Ook wanneer die niet buiten zitten. 2e kolom O ja, waar de Kamer van Koophandel zat De Kamer van Koophandel zat er. ‘O, ja, dat pand!’, zullen veel Tilburgers zeggen. De naam Corpachuis is nooit ingeburgerd geraakt. De naam nu is dus Van Spaendonck Ondernemingshuis. De naamgever - dienstverlener en belangenbehartiger voor mkb-bedrijven - zit straks met holding en werkmaatschappijen weer in het gebouw. Andere gebruikers: werkgeversorganisatie BZW, kenniscentrum ICOON en afdeling Zuid van Bouwend Nederland. De hoogbouw ernaast is ‘losgesneden’, krijgt nog een opknapbeurt en gaat in de verhuur. Natuurorganisatie ECNC zit er al. Van Spaendonck bezit (en gebruikt momenteel) ook het naastgelegen kantoorpand aan de Sportweg. Wat daarmee straks gebeurt? „Alle opties liggen open”, zegt directeur Gevers. En die naam Ondernemingshuis? De gemeente Tilburg vestigt in de Spoorzone een Ondernemershuis (met een mkb- en een startersloket en economische aanjager Midpoint). Verwarrend toch? Gevers: „Vind ik eigenlijk niet zo spannend. Ik had het wel mooi gevonden als die organisaties ook hier onderdak hadden gegeven. Maar de Spoorzone moet ontwikkeld worden, dat snap ik goed.” Foto: René van den Burg Illustratie: Cepezed

Geschreven op 10-01-2017
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nieuws en verhalen over werk en samenwerken