Iedereen heeft graag een dak boven z’n hoofd, geen schulden en een interessante baan. Toch is dat niet voor iedereen in Nederland weggelegd. Omdat er bijvoorbeeld psychische problemen zijn, de school nooit afgemaakt is of de taal een barrière vormt.
“Wij maken inactieve mensen zo snel mogelijk actief op de domeinen werk, onderwijs en zorg,” vertelt Aura Laumen. Zij is algemeen directeur van Calder Holding en legt uit: “We helpen samen met onze 800 enthousiaste medewerkers al ruim 30 jaar dagelijks vele honderden cliënten in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Wij weten mensen die aan de zijlijn staan te vinden, te binden en te motiveren. We zoeken out-of-the-box naar oplossingen om de persoon zelfredzaam te maken. Omdat er vaak meervoudige problematieken zijn, ontstaat er een kruisbestuiving tussen de verschillende domeinen waar wij actief in zijn. Onze docenten, ambulante begeleiders, psychologen, loopbaancoaches, etc. hebben allemaal als doel om mensen in de kortst mogelijke tijd verder te helpen.”
Recruitment binden aan opleiding
Aura schetst: “Een bouwvakker die het werk niet meer fysiek aankan en vertelt dat hij actief is bij het voetbal van zijn zoon, kan zomaar een goede jongerenwerker in de dop zijn. Wij leiden op en bieden een mbo-opleiding aan en begeleiden en bemiddelen vervolgens naar werk. In de zorg, kinderopvang, techniek en horeca zijn momenteel veel tekorten. Wij zoeken, o.a. door inzet van social media, mensen voor dit werk en leiden ze op. De nieuwe werkgever betaalt. We verbinden dus recruitment aan opleiding. Zelfs op je 50ste kun je nog gerust omscholen, want we moeten straks tot ons 70e jaar werken. Een leven lang leren is de nieuwe werkelijkheid. Het kan en is leuk!
Cadeautje
Calder doet dit zowel rechtstreeks voor de particulier als voor werkgevers en op verzoek van gemeentes. “Een publiek-private samenwerking kan heel succesvol zijn,” vindt Aura. “Wij spreken de doelgroep anders aan dan een gemeente die de uitkering verstrekt. We zeggen niet dat iemand ‘moet’ werken. We bieden hen een kans aan, een cadeautje. Dat kun je aannemen of weigeren. Voor gemeentes kunnen wij van toegevoegde waarde zijn door een tijdelijke boost aan een initiatief te geven, om iets los te trekken. Vaak neemt de overheid het daarna als reguliere dienstverlening over. Het is duidelijk wat Calder toevoegt: een persoon die niet deelnam aan de arbeidsmarkt heeft werk én een opleiding, de gemeente heeft minder uitkeringsgerechtigden en Calder biedt een opleiding of werk aan. “Per jaar leiden we alleen al binnen zorg en welzijn zo’n 3000 mensen op maximaal mbo 4 niveau op,” zegt ze trots.
Doen wat je belooft
Calder is een sociale dienstverlener, maar wel op een bedrijfsmatige manier. “We zijn een profit organisatie en kijken dus heel goed naar de bedrijfsprocessen en naar de inkomsten en uitgaven. We krijgen vaak aanbiedingen om partijen over te nemen. Wat we verdienen gaat terug het bedrijf in zodat een overname uit eigen middelen kunnen doen. We gaan enkel met partijen in zee als ze bij ons dna en dienstverleningspakket passen.” Ondernemerschap betekent volgens Aura lef tonen. “Een koers bepalen en daar je focus op houden, werken vanuit passie, doen wat je belooft, de juiste mensen om je heen verzamelen en vooral: tegen mislukkingen kunnen.”