Loyale, ervaren medewerkers zijn van onschatbare waarde. Daarom wil je deze mensen graag zo lang mogelijk binnen je bedrijf houden. Wat kun je doen om de duurzame inzetbaarheid van jouw mensen te verbeteren?
Duurzame inzetbaarheid draait om het zo lang mogelijk profiteren van de kennis en kunde van je medewerker. Hierbij staat het werkgeluk van de persoon zelf centraal. Tevreden medewerkers gaan immers minder snel op zoek naar een andere baan. Wanneer je als ondernemer aan de slag wilt met duurzame inzetbaarheid, focus je op drie pijlers:
- De vitaliteit van je medewerker
- Passend werk en arbeidsomstandigheden
- Het aanleren van nieuwe vaardigheden
De vitaliteit van je medewerker
Hoe staat het met de gezondheid van jouw medewerkers? Als ondernemer heb je het razend druk met de orde van de dag. Grote kans dat je pas met vitaliteit aan de slag gaat wanneer een van je mensen ziek wordt. Dat is een gemiste kans, door handvatten te bieden voordat je medewerkers zich ziekmelden, kun je langdurig verzuim voorkomen. Volgens verzekeraar a.s.r is maar liefst 40% van al het verzuim het gevolg van psychische klachten. Door aandacht te besteden aan de fysieke èn mentale gezondheid van je medewerkers, houd je jouw medewerkers duurzaam inzetbaar. Dit kan al met kleine stappen, bijvoorbeeld door oprechte gesprekken aan te gaan met je medewerkers, en hen zoveel mogelijk autonomie te geven over de indeling van hun werkdag.
Passend werk en arbeidsomstandigheden
Werkt je medewerker al heel lang bij je? Dan kan het voorkomen dat de functie en werkplek niet meer past bij zijn of haar leeftijd en eventuele beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan een bouwvakker die na dertig jaar zwaar fysiek werk niet meer zo goed kan tillen. Afscheid nemen van zo’n medewerker is zonde, zij hebben vaak bijzonder veel kennis in huis over de organisatie en alle stakeholders. In zo’n geval is het slim om op zoek te gaan naar een nieuwe passende functie. Als de arbeidsomstandigheden op de bouw bijvoorbeeld te zwaar worden, kan een plek op kantoor een uitkomst bieden. Ga hier wel altijd het gesprek over aan, wie weet heeft de medewerker zelf andere ideeën.
Tip: weet jij hoe zwaar werk je medewerkers doen? Onderzoek regelmatig of het werk lichamelijk of geestelijk niet te zwaar is, anders houden maar weinig medewerkers dit op de lange termijn vol.
Het aanleren van nieuwe vaardigheden
Werk is constant in beweging, daarom is het belangrijk om je medewerker te stimuleren om nieuwe vaardigheden bij te leren. Zo houd je zijn of haar kennisniveau hoog, en blijft het werk uitdagend genoeg. Wist je dat er ook subsidies zijn waar je medewerkers gebruik van kunnen maken om een opleiding of cursus te volgen? Denk bijvoorbeeld aan het STAP-budget.
Powerhouse Van Spaendonck
Wil je meer leren over duurzame inzetbaarheid? Kom dan naar Powerhouse Van Spaendonck op 6 oktober in de Maassilo in Rotterdam. Tijdens deze tweede editie staat het vormen van het team van de toekomst centraal.