abacus-addition-arithmetic

Banengroei van 3,8% in het MKB; Noord-Brabant, Friesland en Groningen de sterkste stijgers

De werkgelegenheid in het Nederlandse mkb is in het derde kwartaal van 2018 met 3,8% toegenomen ten opzichte van het vorig jaar. Vrijwel alle sectoren en provincies laten groeicijfers zien, met name in het hoge noorden van Nederland en Noord-Brabant.

Het MKB is de banenmotor van Nederland. De Van Spaendonck mkb Banenmonitor laat al twee jaar op rij een sterke groei zien in het Nederlandse mkb. Er wordt met name een substantiële groei in de kinderopvang, de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg geconstateerd met een stijging van meer dan 9,2% ten opzichte van het voorgaande jaar.
De groei lijkt iets af te vlakken; de dynamiek is echter onveranderd hoog met 21,1% aan vervangingsvraag en 3,8% uitbreidingsvraag. In totaal wisselt een kwart van alle werknemers in het mkb van baan.

Opvallend is de sterke toename in bepaalde tijd contracten. Daar waar het percentage aan bepaalde tijd contracten in 2015 een aandeel had van 22%, is in het derde kwartaal van 2018 het aantal bepaalde tijd contracten gestegen naar ruim 34%. Dit kan een gevolg zijn van de toenemende dynamiek op de arbeidsmarkt, waarbij veel mensen van baan wisselen en meer bedrijven mensen aannemen.

De Van Spaendonck mkb Banenmonitor geeft kwantitatief inzicht in arbeidsmarkt ontwikkelingen in het MKB. Voor heel Nederland maar ook op maat voor regio’s of branches. De mkb Banenmonitor is een product van Van Spaendonck met als voedingsbodem diverse bronnen zoals een salaris- en personeelsadministratie platform voor meer dan 100.000 werkgevers en 900.000 werknemers. De Van Spaendonck mkb Banenmonitor publiceert elk kwartaal een gratis update van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in het Nederlandse mkb voor media, onderzoekers, beleidsmakers en HRM professionals.

Voor meer informatie klik hier.

Nieuws en verhalen over werk en samenwerken